21 lutego 2014

Gryczane naleśniki - najlepsze



Jeden z najprostszych i najszybszych pomysłów na obiad, deser czy śniadanie. Jedno z ulubionych dań mojego męża. Uważam, że te z dodatkiem mąki gryczanej są najlepsze. Wychodzą bardzo cienkie. Z jednej takiej porcji możesz usmażyć 13-15 sztuk.

Naleśniki
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki gryczanej
3 jajka
¾ szklanki mleka
¾ szklanki wody
1 łyżka oleju rzepakowego
duża szczypta soli
1,5 łyżki cukru – opcjonalnie gdy maja być na słodko
Do mąki dodaj sól, cukier i wymieszane jajka. Ubij wszystko na gładką masę powoli dolewając mleko. Gdy będzie już gładka dodaj pozostałe mleko i wodę. Na końcu wlej olej.  Odstaw na godzinę*. Smaż na patelni do naleśników bez tłuszczu.
*Można na dłużej. Świetnie smażą się też na drugi dzień, gdy ciasto stało w lodówce. Możesz zrobić rano i wstawić do lodówki, a po przyjściu z pracy będą gotowe do smażenia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz