Jednokarnkowe coś
1,5 kg polędwicy wieprzowej
2 średnie cebule
4 duże marchewki
4 duże pietruszki
1/2 średniego selera
6 dużych ziemniaków
3 garście czerwonej fasoli namoczonej dzień wcześniej
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka ziół dalmatyńskich
4 łyżki sosu worcester
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz
3/4 butelki czerwonego wytrawnego wina
Piekarnik nagrzej do 160 stopni.
Ze wszystkich przypraw zrób marynatę.
Mięso pokrój na naprawdę duże kawałki, posól i popierz a następnie nasmaruj połową marynaty.
Warzywa pokrój na spore kawałki.
Cebulę pokroj w kostkę i podsmaż w dużym garnku, dodaj polędwicę i podsmaż. Dodaj warzywa i resztę marynaty. Chwilę wszystko razem podsmaż. Wlej wino i wstaw do piekarnika. U mnie trwało to 3,5 godziny i co pół godziny mieszałam.
Każdy bywa leniwy - ale to, że zrobiłaś obiad oznacza zerwanie z lenistwem :)
OdpowiedzUsuń