25 lutego 2014

Wytrawne ptysie z kozim serem




Te ptysie lubi moja córka. Podjadać. W tak zwanym międzyczasie. Bo przecież posiłkiem one nie są. Za to są fajną przekąską. I do wina, i do piwa. A skoro mam nadmiar koziego sera to właśnie do nich go wykorzystam. Nie wiem skąd nagle tyle się go znalazło w lodówce. Tak jakbym dostała cynk, że będzie epidemia wśród kóz, albo Unia zakaże produkcji kozich serów. Przepis na nie kilka lat temu pojawił się tutaj i właśnie tam znajdziesz oryginał. Trochę szkoda, że autorka zarzuciła dalsze pisanie.

Ptysie z kozim serem
6 łyżek miękkiego masła
250 ml wody
pół łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
duża szczypta słodkiej wędzonej papryki*
125 g przesianej mąki tortowej typ 450*
3 duże jajka
100 g startego na grubej tarce twardego koziego sera*
odrobina mleka

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
Do garnka z grubym dnem wlej wodę, wsyp sól, pieprz, paprykę i włóż masło. Doprowadź wszystko do wrzenia i zdejmij z ognia. Na raz wrzuć mąkę i mieszaj drewnianą łyżką aż ciasto uformuje się w kulę i będzie odchodzić od brzegów garnka.Garnek postaw znowu na ogień, na minutę - żeby ciasto nieco odparowało. Po tym czasie zdejmij je z ognia i odstaw na 3 minuty.Dodaj pojedynczo jajka i mieszaj. Ciasto powinno być gładkie i lśniące.Na koniec wmieszaj ser.Ciasto przełóż do worka foliowego, utnij końcówkę, i wyduszaj na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, małe ptysie.
Jeśli ptysie nie są idealnie okrągłe możesz je poprawić nieco palcami zmoczonymi w wodzie.
Na koniec posmaruj ptysie mlekiem i wstaw do piekarnika aż będą złote około  35-40 minut.
*w oryginale jest słodka papryka
*daję mąkę typu 550
*w oryginale jest ser gruyere, robiłam z nim a także z cheddarem. Z każdym przepis się sprawdził.


4 komentarze:

  1. Witam! mam pytanie odnośnie mąki: czy jedynym wyjściem jest pszenna? czym można ją zastąpić? żytnią? kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z żytniej 720 można spróbować, na pewno z uniwersalnej bezglutenowej i orkiszowej jasnej. Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. dzięki piękne, w piątek będzie próba! Napiszę, czy wyszły smakowe ;)

      Usuń
    3. Trzymam kciuki i naprawdę jestem ciekawa jak Ci wyjdą!

      Usuń