Te ptysie lubi moja córka. Podjadać. W tak zwanym
międzyczasie. Bo przecież posiłkiem one nie są. Za to są fajną
przekąską. I do wina, i do piwa. A skoro mam nadmiar koziego sera to właśnie do
nich go wykorzystam. Nie wiem skąd nagle tyle się go znalazło w lodówce. Tak
jakbym dostała cynk, że będzie epidemia wśród kóz, albo Unia zakaże produkcji
kozich serów. Przepis na nie kilka lat temu pojawił się tutaj
i właśnie tam znajdziesz oryginał. Trochę szkoda, że autorka zarzuciła dalsze pisanie.
Ptysie z kozim serem
6 łyżek miękkiego masła
250 ml wody
pół łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
duża szczypta słodkiej wędzonej
papryki*
125 g przesianej mąki tortowej
typ 450*
3 duże jajka
100 g startego na grubej tarce
twardego koziego sera*
odrobina mleka
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
Do garnka z grubym dnem wlej wodę, wsyp sól, pieprz, paprykę i włóż masło. Doprowadź wszystko do wrzenia i zdejmij z ognia. Na raz wrzuć mąkę i mieszaj drewnianą łyżką aż ciasto uformuje się w kulę i będzie odchodzić od brzegów garnka.Garnek postaw znowu na ogień, na minutę - żeby ciasto nieco odparowało. Po tym czasie zdejmij je z ognia i odstaw na 3 minuty.Dodaj pojedynczo jajka i mieszaj. Ciasto powinno być gładkie i lśniące.Na koniec wmieszaj ser.Ciasto przełóż do worka foliowego, utnij końcówkę, i wyduszaj na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, małe ptysie.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
Do garnka z grubym dnem wlej wodę, wsyp sól, pieprz, paprykę i włóż masło. Doprowadź wszystko do wrzenia i zdejmij z ognia. Na raz wrzuć mąkę i mieszaj drewnianą łyżką aż ciasto uformuje się w kulę i będzie odchodzić od brzegów garnka.Garnek postaw znowu na ogień, na minutę - żeby ciasto nieco odparowało. Po tym czasie zdejmij je z ognia i odstaw na 3 minuty.Dodaj pojedynczo jajka i mieszaj. Ciasto powinno być gładkie i lśniące.Na koniec wmieszaj ser.Ciasto przełóż do worka foliowego, utnij końcówkę, i wyduszaj na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, małe ptysie.
Jeśli ptysie nie są idealnie okrągłe możesz je poprawić nieco palcami
zmoczonymi w wodzie.
Na koniec posmaruj ptysie mlekiem i wstaw do piekarnika aż będą złote około 35-40 minut.
Na koniec posmaruj ptysie mlekiem i wstaw do piekarnika aż będą złote około 35-40 minut.
*w oryginale jest słodka papryka
*daję mąkę typu 550
*w oryginale jest ser gruyere, robiłam z nim a także z
cheddarem. Z każdym przepis się sprawdził.
Witam! mam pytanie odnośnie mąki: czy jedynym wyjściem jest pszenna? czym można ją zastąpić? żytnią? kukurydzianą?
OdpowiedzUsuńMyślę, że z żytniej 720 można spróbować, na pewno z uniwersalnej bezglutenowej i orkiszowej jasnej. Pozdrawiam:)
Usuńdzięki piękne, w piątek będzie próba! Napiszę, czy wyszły smakowe ;)
UsuńTrzymam kciuki i naprawdę jestem ciekawa jak Ci wyjdą!
Usuń