17 lutego 2014

Wariacja na temat bananów

Będzie ciasto bananowe. Trochę czasochłonne w wydaniu jakim zaproponuję, ale uwierz warte poświęcenia tego czasu. Robiłam je już z różnego rodzaju mąki, pszennej zwykłej i pełnoziarnistej czy orkiszowej, nie próbowałam z żytnią. Tutaj http://madameedith.blogspot.com/, pod tytułem Banoffee, znajdziesz oryginał.  Moje jest lekko zmodyfikowane. Nie było osoby, której by nie smakowało. Jest wilgotne, kajmakowo słodkie, idealne. Najlepsze jest oczywiście na drugi dzień i naprawdę zostaw je po upieczeniu. Daj mu czas a wtedy poczujesz smak tego ciasta.

Ciasto bananowe
3 bardzo dojrzałe, ciemne banany
2 jajka
70 g miękkiego masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
70 g ksylitolu
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
100 g  bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
kajmak*

Kajmak ugotuj z 2 szklanek mleka i szklanki cukru oraz 2 łyżek ekstraktu waniliowego. Może być torebka cukru z wanilią. Gotuj na małym ogniu około 1,5 do 2 godzin. Ma być średnio gęsty. Możesz też wziąć 200 g krówek i rozpuścić je z 3 - 4 łyżkami mleka. Gdy kajmak będzie już gotowy i ostudzony zacznij robić ciasto.
Piekarnik nastaw na 170 stopni z termoobiegiem.
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia wymieszaj razem.
Jajka mikserem ubij na białą masę, dodaj ksylitol i ubijaj jeszcze chwilę. Następnie dodaj masło i  śmietanę i znowu chwilę miksuj. Dodaj banany, orzechy, cały kajmak i mąkę. Wymieszaj wszystko do połączenia składników. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Piecz 50-60 minut.
*zamiast kajmaku lub krówek można 4 dojrzałe banany skarmelizować na patelni z dodatkiem 1 łyżeczki masła


2 komentarze:

  1. wypróbowałam Twój przepis na ciasto bananowe jest rewelacyjne , aż rozpływa się w ustach. muszę wypróbować też inne twoje potrawy i ciasta wyglądają tak , że aż na sam widok nie idzie się oprzeć czekamy na więcej dobroci!!! :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że Ci smakowało.

    OdpowiedzUsuń