
Ciasto drożdżowe Andrzeja Polana
500 g mąki + 1 duża garść
50 g drożdży
1 jajko w temp. pokojowej
1 żółtko w temp. pokojowej
200 ml ciepłej maślanki
50 ml ciepłego mleka
100g rozpuszczonego masła
50 g cukru pudru
szczypta soli
Nadzienie
masa marcepanowa i lukier stąd http://gotujewdomu.blogspot.com/2014/02/moj-maz-sie-zakocha.html
powidła śliwkowe
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj 2 łyżeczki mąki i 1 łyżeczkę cukru (nie z podanych porcji ale dodatkowo), zostaw do wyrośnięcia.
Do miski wsyp mąkę, cukier, sól i wymieszaj wszystko (najpierw dałam 500 g mąki, ale żeby wyrobić gładkie ciasto musiałam dosypać sporą garść). Następnie dodaj maślankę, jajka, masło i wyrośnięte drożdże. Zagnieć gładkie i lśniące ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. A później zrób z niego to, na co masz ochotę:) Tylko pamiętaj żeby znowu odstawić przynajmniej do napuszenia, zanim zaczniesz piec.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Rogale piekłam 20 minut, ale drożdżówki nadziane mrożonymi malinami piekły się około 35 - 40 minut.
pyszne Ci wyszły;)
OdpowiedzUsuńFree Blogger Templates
OdpowiedzUsuńhttp://bangashtemplates.blogspot.com/
51 year old Mechanical Systems Engineer Florence Kinzel, hailing from Cowansville enjoys watching movies like Where Danger Lives and Stand-up comedy. Took a trip to Uvs Nuur Basin and drives a S40. dowiedz sie wiecej tutaj
OdpowiedzUsuńadwokat rzeszow rozwod
OdpowiedzUsuń