17 marca 2014

Najlepsze ciasto ze śliwkami

Jestem fanką ciast z owocami. Uwielbiam ciasta ze śliwkami, jabłkami, rabarbarem czy porzeczkami. Pisałam o tym chyba nawet. A dzisiaj proste ciasto, ale pyszne. Nie mam  pojęcia skąd mam ten przepis, nie pamiętam. Oryginału w ogóle nie potrafię podać, bo to tutaj już dawno uległo modyfikacjom:)
 
130 g mąki*
2 żółtka
5 łyżek Baileys'a
70 g schłodzonego masła
70 g ksylitolu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie rozmrożonych śliwek
4 łyżki Baileys'a
2 białka 
60 - 70 g ksylitolu
szczypta soli

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

W misce wymieszaj mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, dodaj drobno posiekane schłodzone masło i żółtka, wlej Baileys'a. Wyłóż ciastem formę  do pieczenia i włóż do zamrażalnika.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, powoli dodając ksylitol. Na końcu wlej Baileys'a i wymieszaj razem na małych obrotach.
Na cieście wyłóż śliwki, wylej przygotowaną bezę i wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut, pod koniec można górę przykryć folią.
*mieszam różne mąki, dodaję też 50 g mąki gryczanej



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz