Chleb pszenny z soją i pestkami dyni
Dzień 1
1,5 łyżki zakwasu pszennego
70 g maki pszennej
5 g mąki żytniej jasnej
Dzień 2
300 g mąki pszennej
20 g mąki żytniej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju rzepakowego
210 - 230 g wody
150 g okary
2 garście pestek dyni
Na dzień przed pieczeniem nastaw zaczyn. Wymieszaj wszystkie składniki w misce, zawiń w folię i odstaw na 12 godzin.
Następnego dnia, zanim zaczniesz robić chleb, wymieszaj w misce obie mąki z letnią wodą.Odstaw na godzinę. Okarę wyłóż na suchą patelnię i podpraż delikatnie. Pestki dyni też upraż na suchej patelni.
Po godzinie do miski z mąkami wsyp sól, dodaj okarę i pestki dyni, oraz łyżkę oleju. Wyrób gładkie i lśniące ciasto. Przełóż do miski wysmarowanej olejem i odstaw na 50 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na blat i delikatnie wyrób, złóż i włóż do miski, tym razem na godzinę. Powtórz czynności jak poprzednio, ale po odgazowaniu złóż chleb w bochenek i przełóż do omączonego koszyka do wyrastania. Zostaw na 2 - 3 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb piecz w naparowanym piekarniku, w temperaturze 240 stopni przez 35 - 45 minut.
Fajny chleb lubię takie alternatywne wypieki, może chcesz dołączyć do przepisu miesiąca u mnie na blogu. W tym miesiącu tematem są typowe wypieki z alternatywnymi składnikami, a soja dla mnie jak najbardziej alternatywna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Gosia
Dzięki za zaproszenie. Z przyjemnością dołączę z jutrzejszym przepisem.
OdpowiedzUsuńFajnie Aga! Dodaj przepis w komentarzu do wpisu otwierającego przepis miesiąca a ja umieszczę link do twojego bloga
OdpowiedzUsuńPozdrawiam