3 marca 2014

Chleb z soją i pestkami dyni, wymyśliłam sobie

Okarę mam ciągle, bo ciągle robię mleko sojowe. Dlatego będzie się tu pojawiała, pewnie często, bo ja soję lubię pomimo tego, co ostatnio o niej napisano. Dzisiaj chleb pszenny na zakwasie z okarą. Pomysł własny, na średni bochenek. Chleb jest naprawdę smaczny. Na zdjęciu jeszcze ciepły, nie mogłam się doczekać efektu i pokroiłam zanim wystygł. Po wystygnięciu miąższ wygląda inaczej, niestety chleb nie dotrwał żeby zrobić lepsze zdjęcie.

Chleb pszenny z soją i pestkami dyni
Dzień 1
1,5 łyżki zakwasu pszennego
70 g maki pszennej
5 g mąki żytniej jasnej

Dzień 2
300 g mąki pszennej
20 g mąki żytniej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju rzepakowego
210 - 230 g wody
150 g okary
2 garście pestek dyni

Na dzień przed pieczeniem nastaw zaczyn. Wymieszaj wszystkie składniki w misce, zawiń w folię i odstaw na 12 godzin.
Następnego dnia, zanim zaczniesz robić chleb, wymieszaj w misce obie mąki z letnią wodą.Odstaw na godzinę. Okarę wyłóż na suchą patelnię i podpraż delikatnie. Pestki dyni też upraż na suchej patelni.
Po godzinie do miski z mąkami wsyp sól, dodaj okarę i pestki dyni, oraz łyżkę oleju. Wyrób gładkie i lśniące ciasto. Przełóż do miski wysmarowanej olejem i odstaw na 50 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na blat i delikatnie wyrób, złóż i włóż do miski, tym razem na godzinę. Powtórz czynności jak poprzednio, ale po odgazowaniu złóż chleb w bochenek i przełóż do omączonego koszyka do wyrastania. Zostaw na 2 - 3 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb piecz w naparowanym piekarniku, w temperaturze 240 stopni przez 35 - 45 minut.

 Wpis bierze udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach" http://zapachchleba.blogspot.com/p/na-zakwasie-i-na-drozdzach.html

3 komentarze:

  1. Fajny chleb lubię takie alternatywne wypieki, może chcesz dołączyć do przepisu miesiąca u mnie na blogu. W tym miesiącu tematem są typowe wypieki z alternatywnymi składnikami, a soja dla mnie jak najbardziej alternatywna!

    Pozdrawiam Gosia

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za zaproszenie. Z przyjemnością dołączę z jutrzejszym przepisem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie Aga! Dodaj przepis w komentarzu do wpisu otwierającego przepis miesiąca a ja umieszczę link do twojego bloga

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń