5 marca 2014

Placki śniadaniowe w 10 minut

Skoro na durszlaku jest konkurs z Tymbarkiem na śniadanie w środku tygodnia, i skoro środa ma być nową sobotą, to proszę bardzo, mam przepis na szybkie śniadanie. Wystarczy poświęcić 10 minut i cała rodzina może razem zasiąść do stołu. Wiadomo, że w tygodniu mało kto je śniadanie w domu, bo czas jego przygotowania odgrywa sporą rolę, kiedy urywamy każde 5 minut żeby dłużej pospać:) To pierwsza propozycja, ale na dwa sposoby przygotowania, będą następne (brzmi jak groźba).

Placuszki śniadaniowe - 1 sposób
1 jajko
1 szklanka soku jabłkowego Tymbark
1 łyżka brązowego cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatki
jogurt grecki
orzechy włoskie
syrop z agawy

Wszystkie składniki na placuszki mieszamy dokładnie w misce, najlepiej trzepaczką, tak  żeby masa była gładka. Smażymy na patelni do naleśników bez tłuszczu.
Przekładamy na talerz, nakładamy jogurt, pokrojone orzechy i polewamy syropem z agawy:)


























Placuszki śniadaniowe - 2 sposób
1 jajko
1 szklanka soku bananowego
1 łyżka brązowego cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatki
jogurt grecki
banan
cytryna
1 łyżka brązowego cukru

Wszystkie składniki na placuszki mieszamy dokładnie w misce, najlepiej trzepaczką, tak  żeby masa była gładka. Smażymy na patelni do naleśników bez tłuszczu.
W tym samym czasie banana kroimy na kawałki, wsypujemy cukier i podgrzewamy w małym garnuszku. Wciskamy sok z połowy cytryny i mieszamy wszystko delikatnie. Chwilę razem karmelizujemy.
Przekładamy na talerz placuszki, nakładamy jogurt a na niego banany, lub same banany.


3 komentarze: