Szybkie i smaczne śniadanie. Na przekór szaremu przedwiośniu wygląda bardzo słonecznie. Dla tych co lubią mięso - z szynką, dla bezmięsnych same owoce. Można zjeść i ze szklanką soku, i z mocną czarną kawą. Tak się zastanawiam czy dorzucić je do konkursu Tymbarka?
Tosty
4 kromki chałki drożdżowej
1 jajko
3 łyżki mleka
2 łyżki śmietanki 30%
szczypta cynamonu
Owoce
1 pomarańcza
4 cząstki grejpfruta
1/3 cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z czerwonego grejpfruta
2 plastry szynki Serrano
Pomarańczę i grejpfruta oskrob z białej osłonki, ale nie obieraj z niej całkowicie. Cytrynę (najlepiej nie woskowaną) umyj i sparz. Pokrój wszystkie owoce na kawałki. Do małego garnuszka wlej łyżkę soku i miód. Zredukuj chwilę, dodaj owoce i duś przez moment aby obtoczyły się całe w soku.
Jajko, mleko, śmietankę i cynamon roztrzep. Obtaczaj w tym chałkę i podsmaż na patelni. W tym czasie, w piekarniku, grilluj szynkę.
Na usmażone tosty ułóż szynkę, owoce i polej sosem powstałym z duszenia owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz