6 marca 2014

Curry z bakłażanem i papryką, a że nie wygląda?

Miało takie być. Pokroiłam już paprykę, cebulę i czosnek, przekroiłam pierwszego bakłażana i w środku zepsuty. Przekroiłam drugiego, to samo. Szybki przegląd lodówki ujawnił batata i marchewkę. Brałam co było:)

Curry z papryką, batatem i marchewką
2 czerwone papryki
1 średni batat
1 duża marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki imbiru
2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego

Warzywa obierz, umyj i pokrój. Olej rozgrzej w średnim garnku i wrzuć cebulę, po chwili wszystkie przyprawy.  Uważaj żeby ich nie przypalić. Wrzuć czosnek, podsmaż i dorzuć paprykę, batata i marchewkę. Wszystkie warzywa obtocz dokładnie w przyprawach i podsmaż około 3 minut razem. Wrzuć puszkę pomidorów i duś wszystko razem, aż warzywa zmiękną, ale nie będą rozgotowane.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz